torstai 29. marraskuuta 2012

Vain hidas ehtii mukaan

Hartausvuoroni paikallislehteen iski tähän adventin aikaan, tässä alla kirjoitukseni :


Olen viime viikkoina auttanut läheistäni muutossa. Hän jäi yhtäkkiä leskeksi ja entisen elämän kehä sulkeutui äkillisesti. Se sulkeutui kuin vanha veräjä, äänekkäästi napsahtaen. Se ääni on raskas, kuten kaikessa luopumisessa on.

Kun portilta katsoo taakseen, näkee menneen maiseman. Siinä kuiskivat muistot. Muistojen hauraat ja ajan myötä ohenevat säikeet pitävät kiinni siitä, mitä jotakin oli ja mikä yhä on tärkeää ja muistettavaa. 

Ennen kuin uusi aukeaa ja selkenee, joutuu odottamaan. Asioiden muotoutuminen ja asettuminen vaativat aikaa. Se on hidasta hauduttamista, kypsyttämistä. Se on sitä, että asiat saavat muhia ja valmistua omaan tahtiinsa, ajallaan. Odottaminen ja matkalla olo eivät tähtää nopeuteen vaan suostuvat hitauteen. Hitaasti kypsyy hiilestä timantti, rukiista puuro.
 Ja pelastaja saapuu kyllä. Hän saapuu lempeänä, ratsastaen aasilla, tullen kohti, pysähtyen vierelle.
 Jeesus tulee aasilla, jotta me pysyisimme mukana ja ehtisimme asettaa jalkamme hänen askeliinsa. Ei kiireellä, ei ylväästi vaunuissa vaan arkisesti ja elämäämme mukautuen, ihmisen tasolle.  Hän tulee aasilla, jotta me ymmärtäisimme hänen tulevan ihmisenä ja veljenä.


Adventti kutsuu aloittamaan alusta. Aloittaminen on uskaltautumista luopumaan siitä, mistä on tarkoitus luopua. Ja katsomaan kohti sitä uutta, mikä eteen annetaan.  Se rohkaisee nousemaan ja astumaan tielle, suostumaan matkantekoon, sen pölyyn ja paahteeseen.

Adventtina käännetään sivua, katsotaan eteenpäin.  Silloin ei vielä olla perillä ja valmiina. Silloin vasta valmistetaan tietä ja sydäntä joululle, Ihmisen pojan syntymälle, Jeesukselle. On aika nousta ja mennä ulos porteista. On aika lähteä teille ja aitovierille hoosianna huulilla. Sitä samaa huudetaan kaikkialla maailmassa: Auta, pelasta!Myös me saadaan kulkea veljenä ja sisarena, hitaasti ja rinnalla pysyen. Vain hidas ehtii mukaan, jaksaa kulkea mukana, sillä kiireiset menivät jo.

3 kommenttia:

 1. Mukavasti on konsonantit ja vokaalit aseteltu:-)
  Vesa Vekkuli

  VastaaPoista
 2. Hei Vesa Vekkuli,

  vokaalien ja konsonanttien asettelu on mielekästä rakentelua :)

  VastaaPoista
 3. Very nice ... am using this at my church in Greenville, NY for Palm Sunday (Christ Episcopal Church)

  Blessing!

  VastaaPoista